Logo bose_sten.jpg

Klub / Aktiviteter

OTØ Tekniske træninger 2021

Hvad har jeg (Jette) især lært.

Korridor løb i Tisvilde Hegn (OTØ 11) - kompastræning.

Ofte kommer jeg til at gå i forkert retning (mest 90 gr. galt) ved fix punkter som post, stikryds og andet. Specielt i dette løb opdager jeg lidt sent, at nord pil på kompasset og tal på kortet ikke vender samme vej.

Ved sigte fra stikryds mellem post 1 og 2 laves en helt tydelig fejl, kunne ikke få noget til at passe rigtigt, ingen post? Ser ned på kort og kompas og opdager, at tal vender 90 gr. forkert i forhold til nord. Damned! Jeg vender helt rundt retur til udgangspunktet; holder samme ”skæve” kurs, så jeg er sikker på, at komme retur til krydset. Nordvender så kortet og får lagt kursen korrekt; nu er der pludselig ting, jeg kan læse ind på, og jeg finder posten.

Hvorfor finder jeg ud af denne 90 gr. fejl ved lige denne type træning? Fordi korridoren tvinger mig til at søge retur, da jeg skal følge den. Ellers ville jeg til et løb ”bare” læse mig ind eller gå efter et opfang, jeg kunne læse mig ind på. Så får jeg rettet op, men ved så stadig ikke, hvad jeg faktisk gjorde forkert. Jeg har selvfølgelig tidligere set, at jeg tog forkert retning på en sti f.eks., når jeg kommer ud til den, men ”det sker jo for os alle”. Ja, men hvad sker der egentlig?

 

korridor1.jpg
Se tillige hele kortet uden korridor

Faktisk sker det igen på vej fra post 2 til 3, men nu er jeg mere obs på, om noget ikke passer; tjekker at retning på tal og nord på kompasset passer. Ups! Samme fejl igen, 90 gr. ud til den ene side; retur til udgangspunkt, nemlig en sti, jeg krydser, standser og drejer mig (uden at vide det). Igen nordretning af kortet, finde kurs igen, meget obs at jeg ikke gør det igen.

Det lykkedes så faktisk en gang mere ved post 4, da jeg skal videre til post 5, men her når jeg at rette op inden jeg kommer af sted. Bare en lille rundtur ved posten, så har jeg fået nordvendt kortet (tal retning er OK); kan ikke se andet nordvendt på kort udsnittet, fordi jeg bruger tommelfinger kompas og derfor folder kortet meget.

Lidt af en øjenåbner; det lykkedes mig at lave den fejl 3 gange! Hvis det ikke var korridor træning, så ville jeg ikke have opdaget ”systematikken”. Hvorfor denne fejl? Tja, mit indre kompas vil altid noget andet end det, det fysiske kompas fortæller. Det er jeg klart obs på, men men det er vildt mange, mange tanker i hovedet for at holde kurs og blive i korridoren, hvad jeg skal finde under vejs osv. Så smutter det med at tjekke ikke kun kurs, man at kortet faktisk vender rigtigt!

En super trænings øvelse for sådan en som mig. Det sjove var, at når jeg ikke lige gjorde det sværere for mig selv, kunne jeg fint gå (ja, ja langsomt) en god kompaskurs over ret lange afstande

Træningen OTØ 14 i Tisvilde Hegn, Excotic E1

Så kom dagen, hvor den nye erkendelse skulle testes, nemlig Excotic E1 træningen OTØ 14 i Tisvilde Hegn. ”Bare” en almindelig bane, ikke noget moment, der skulle trænes. Lyder nemt nok, bortset fra, at det er i Tisvilde Hegn! Ikke lige min yndlings skov fra tidligere, diffuse tætheder, småbakket og især poster ”in the middle of no where”. Har talrige gange drillet mig, når jeg ikke kunne finde et hul ude i ”ingenting”; hvordan rammer man lige det?

Bane blev printet of studeret lidt i forvejen. Mand en svær bane, næsten kun poster ude i ”ingenting”; hvad søren skal man orientere efter? Forhåbentlig kun de ting, som er på kortet, og at de passer. Nu skulle de mange OTØ træninger stå sin prøve; kan jeg virkelig gennemføre denne bane uden at miste retningen? Eller klodse rundt på anden måde? Meget koncentreret og disciplineret med at nordvende kortet og tjekker flere gange om kurs og kort passer. ”legede” lidt korridorløb igen, dvs. hvis jeg skulle væk fra kursen, så kun ved sikkert sti løb og hele tiden have et sikkert udgangspunkt, når jeg skulle sætte sidste kurs ind mod posten.

Det kunne være et stikryds (er jo ”dødsikkert”, som Janne påpeger), en hvor hugning og en sti løber sammen eller posten jeg har været ved osv. Hvad gør man, når der ikke er noget mellem dig og posten? Finder små hvide korridorer eller væltede træstammer til at guide retningen hen til næste sikre udgangspunkt, så godt det over hovedet kan lade sig gøre. Ikke noget med at sløse og sige ca. her på denne bane. Problemet er nemlig, at man kan nærmest ikke læse sig ind igen, hvis man kommer skævt ud.

Hvordan gik det så? Superfint faktisk, jeg har aldrig løbet/gået et så sikkert løb i Tisvilde Hegn på så svær en bane . Fik alle poster med hjem, ingen bom (i modsætning til Janne og flere andre). Jeg lærte faktisk også en anden vigtig ting ved korridor løbet, nemlig at bare jeg var i korridoren eller i kanten, så fandt jeg faktisk alle poster; nogle gange til højre for mig, hvor jeg troede, den sad til venstre, men ikke længere væk, end at jeg så den hver gang. Fedt at lære. Derfor behøver jeg faktisk ikke at ”gå lige i posten”, bare jeg er i nærheden, så skal jeg nok finde den.

exotic1.jpg
Se tillige hele kortet

På løbet var det ikke sådan, at jeg kun gik kurs. Jeg sigtede efter hugninger, høje, rækker af væltede træer, gul tange eller lige grøfteløb, for at lede mig så tæt på posten som muligt med sikre ting, som jeg vidste, jeg kunne finde.

En lang historie, så tak for, at du læste den; måske kan du også bruge disse erfaringer til noget .

PS! Fandt så også lige ud af, at min kompas lineal er til 1:10.000, mens kortet er i 1:7.500, så tror pokker at jeg kom for langt på en sti indtil en post (post 4), selv om jeg sigtede på at ramme før. Nu har jeg tegnet en ny ”lineal” på kompasset .

OTØ træninger finder du her: O-Teknik eller via Facebook siden: O-Teknik Østkredsen

Jette Kreiberg


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     21. juli 2021