Logo bose_sten.jpg

Klub / Aktiviteter

Så er skovflåten kommet

Forleden fandt jeg årets første meget lille kløende "bule", der viste sig at have ben. En skovflåt, formentlig fra søndagens VTR-afslutning.

Skovflåten, der kan være farlig, kaldes ofte, fejlagtigt tæge, der er helt ufarlig. Det kan være svært at se forskel, så gør altid, som der står nedenfor, som om det er en skovflåt.

Derfor skal I nu allesammen til at se jer selv og jeres børn efter, når I har været i skov eller lidt højere græs.

Hvis I ser en flåt, skal I straks fjerne den. Bare skrab hårdt med en negl eller andet lign. og få den fjernet. I kan også bruge en pincet og tage fat om flåten helt nede ved huden. I behøver ikke, som annoncer o.l. skriver, bruge penge på speciel, dyr tægetang eller andet, og lad være med at smøre den med noget som helst.
I skal ikke gøre noget specielt for at få hovedet med.

Borreliabakterien sidder i flåtens krop, og hvis I smører den med noget, risikerer I, at flåten brækker bakterien over i jer. Hvis I klemmer om kroppen med en pincet, kan I risikere, at bakterien presses over i jer.

Hold øje med området de næste dage. I begyndelsen kan der være et lille, op til to-krone-stor irritationsrødme efter stikket. Det er ufarligt.

Hvis der, som regel først en-to uger efter biddet, kommer et større område, som regel svagt rødblåt, der bliver mere blegt i midten, skal I straks gå til jeres læge, om nødvendigt lægevagten, som vil se, om det er det typiske erytema migrans som tegn på borrelia, og så give jer en stor dosis penicillin. Hvis I tåler penicillin.

Der er ingen grund til at lægen tager en blodprøve, der kan forsinke behandlingstarten. En større mistanke skal have behandling.

  skovflat.png
Denne skovflåt er i tredje eller fjerde stradie med 8 ben. Den kan være meget mindre og mere flad.
 
udslat.png
Erythema migrans. Behøver ikke at være så stort og farven kan variere.
 

John Tripax
Læge


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     17. marts 2017