Logo jk-top1.jpg

Klub / Aktiviteter
















Fire OKR løbere til påskeløb i England.

Jan Kjellström Festival i Hampshire i Storbritanien.

I England har de også påskeløb, de kalder det Jan Kjellström Festival, og det er blevet arrangeret siden 1967 til minde om Jan Kjellström, en ung svensker, der tog til Storbritannien i 1960’erne og var med til at udvikle orientering i Storbritannien. Desværre omkom han ved et biluheld i 1967. Formatet har siden 2006 været sprint om fredagen, to individuelle løb lørdag og søndag og stafet om mandagen.

I år blev festivallen afviklet i Hampshire lidt sydvest for London. Sprinten Foregik på Aldershot Garrison, en militær kaserne ved byen Farnborough. Området var ikke særligt kompliceret, men der var dog en del uregelmæssige bygninger og en del hegn, hvor man lige skulle beslutte hvilken vej man skulle rundt. Se kortet fra sprinten.

Det første individuelle løb var en mellem distance i Windmill Hill, et militært øvelsesområde lige i udkanten af Farnborough. Området var ganske lille men temmelig kuperet og med mange detaljer. Bunden var overvejende ren, men der var en hel del mindre huller og render, flere end tegnet på kortet, der gjorde bunden meget ujævn, og sænkede løbshastigheden lidt. På denne dag fik vi den engelske tradition for postplaceringer at mærke. Som dansker synes man det er lidt upræcist bare at kalde en postplacering "rende", uden at angive hvor på renden, f.eks. knæk eller ende. Sådanne detaljer bruger man ikke altid, så posten kan være placeret hvor som helst på renden, men selvfølgelig midt i postcirklen. Se kortet fra dag 2.

 
Runa på vej i mål
 

Det andet individuelle løb var en langdistance i Cold Ash lidt længere vestpå ved byen Newbury. Et meget varieret område med bløde bakker. En sjov detalje ved området er dets mange lavninger, der har tildens til at blive vandfyldte ved regnvejr, så der er tegnet mange små vandhuller på kortet; de fleste var dog tørre pga. de seneste ugers tørvejr. Se kortet fra dag 3.

På sidste dagen var der 3 mands stafet, og her lavede Jette og Janne hold med Jørgen Jørgensen fra Silkeborg OK. Vi var lige præcis gamle nok til at stille op i Utraveteran klassen, hvor holdet skal være mindst 210 år tilsammen; man får dog 10 års rabat med en kvinde på holdet. Igen var det et militært øvelses område, Minley, lige nord for Farnborough. Det var et meget lille område, så det var ret imponerende at så mange deltagere kunne være der. Se kortet fra stafetten.

EMIT var sponser for arrangemntet, så vi løb med berøringsfri brikker. Det var OK at løbe med, når man bare lige skal føre armen hen over postenheden. Desværre var det ikke godt for resultatformidlingen; beregningen havde store problemer. På sprinten var der online resultater; det virkede dog ikke godt. Resultaterne, der blev sat op på stævnepladsen og på hjemmesiden, var fulde af fejl og blev revideret flere gange. På de næste dage blev det kun værre, og når dette skrives er de endelige resultater endnu ikke offentliggjort. Det er rigtig synd for et eller fantastisk godt stævne, hvor kort og baner var gode. Flere mente at dette ville blive døden for EMIT i England.

Ud over at der køres i venstre side af vejen, så er der mange andre ting der er anderledes i England, også inden for orienteringsløb. Flere ting kunne vi godt tage ved lære af. F.eks. ved tilmeldingen kunne man selv vælge om man ville starte meget tidligt, tidligt, i midten, sent eller meget sent i det givne start interval. Tilmed fik løbere fra samme klub starttid tæt på hinanden, så ingen risikerede at starte i hver sin ende af startintervallet. Jette og jeg fik f.eks. starttider med højst 6 min imellem. Det system må kunne bruges til større løb i Danmark, f.eks. Påskeløb og Danish Spring.

 
Jette på vej
 


Den danske delegation til JK Festival. Herren i midten er Jørgen Jørgensen fra Silkeborg OK, som vi havde på vores stafethold

Det gode arrangement blev ekstra godt med et fantastisk godt vejr. Det var ikke bare blevet forår men sommer med 25 gr. midt på eftermiddagen, så det var varmt at løbe. Og væske, ja det skal man selv sørge for, det er der ikke, når man kommer i mål til løb i England. Endnu en ting, der er anderledes: Der findes ingen affaldsposer/sække på stævnepladsen; man skal selv tage sit affald med sig, og det virker, så der har arrangørerne et problem mindre.


Start på stafetten i bl.a. Ultraveteran klassen (Jørgen, Jette, Janne)


okroskilde@okr.dk      Bjældevej 20, 4000 Roskilde      webteam@okr.dk     25. april 2019