Logo oring-top.jpg

Klub / Aktiviteter
Sagaen om O-ringen - afsnit 54.

Fra 156 deltagere i 1965 til 18000 deltagere idag - omend kun 4 fra OK Roskilde. Måske det svedigste O-ringen i historien?

O-ringen kalder sig “verdens største orienteringseventyr” og det er sandt. Stort på antallet af deltagere, stort på antallet af muligheder og stort på forskelligheden af terræner hvor stævnet har fundet sted - fra sandstrande i Skåne til højfjeldet i Sälen. Kernen i arrangementet er stadig et 5-dages orienteringsløb i de velkendte klasser fra D/H10 - D/H90, men på senere år suppleret med motionsklasser (fri start), 2-dages, tag-selv, Challenge, MTBO, World Cup og elitesprint.

rets udgave - nummer 54 af slagsen - foregik i Örnsköldsvik ca. 700 km nord for Stockholm i Västernorrland. Så langt nordpå at der stort set er lyst døgnet rundt om sommeren, lufthavnen har et fly om dagen, E4 har 2 spor og en å er op til 200 meter bred.

Landskabet er en del af Höga Kusten der for ikke så længe siden - i geologisk forstand - var dækket af så meget is at det fortsat hæver sig 0,8 cm om året. Det betyder f.eks. at landskabstyper som runde glatte skærgårdsklipper og havskurede rullesten ligger fra den nuværende kystlinje og op i mere end kote 150. Skoven er overvejende nåleskov. En stor del dyrket skov, men også naturskove som f.eks. Skuleskogens Nationalpark. De 5 etaper afspejlede dette. Temperaturen var som i resten af Nordeuropa omkring de 25-30 grader og det var knastørt i landskabet. Så tørt at der absolut ingen myg var. Så tørt at arrangørerne havde diskuteret forbud mod metaldubber af hensyn til gnister og så tørt at madlavning på gas, grill eller stormkøkken var forbudt.

Selve Örnsköldsvik (“Övik”) er smukt beliggende i skærgården. Præget af tung industri knyttet til skovbruget - træ, cellulose, bioethanol, maskiner - og splittet i flere bydele af små runde bjerge. Det centrale med indtil flere skihopbakker, hvoraf den største krydser jernbanen og ender midt i byen. Set fra toppen en nydelig lille Märklin by med røg op ad skorstenen og lange tog der forsvinder i tunneller. Idag er byen udenfor Sverige sikkert mest kendt for Åke Nordins firma Fjällräven. Og O-ringen havde netop stævnecenter i “Fjällräven Center” på havnen - nybygget multiarena og ishockeyklubben MoDo's hjemmebane.

   
Kløften fra Mattisborgen i Ronja Røverdatter
 

Etaperne er der altid 5 af, samt en hviledag, hvor eliten løber sprint.

Etape 1 og 2 fandt sted i Domsjö 1 km syd for Örnsköldsvik, etape 3 og 4 i Backsjö 7 km vest for byen og etape 5 på Skyttis skistadion lige nord for byen. Desuden havde MTBO og PreO egne arenaer. Campingpladser lå i parker og grønne områder i hele byen, samt mere traditionelt i Smedjeholmen 3 km fra centrum. Man kunne med andre ord cykle rundt mellem etaper, stævnecenter og camping. Mange havde desuden indlogeret sig i hytter og private hjem, idet arrangørerne havde gjort et stort arbejde for at få Öviksboerne til at bakke begivenheden op. Campinglivet var i år lidt udfordret af varmen og det totale forbud mod at bruge åben ild, grill, stormkøkken og gasblus.


Stævnepladsstemning

De første to etaper blev løbet i et kuperet landskab med både naturskov og dyrket skov, samt indslag af åbne områder med klipper og sten. De to næste etaper i et mere vildmarkspræget område med kraftig kupering og indslag af decideret fjeldorientering. Sidste etape var lidt en blanding af det hele, men med en del stier og skiløjper. Generelt var der tale om svær orientering og besværligt terræn, hvor man skulle se sig for både for at finde posterne og sætte fødderne.

Se film fra den mindeværdige 4. etape


Stævnepladsstemning

Se kort og vejvalg fra D55 Motion og H55 Motion.

Deres udsendtes resultater var lidt svingende. Hanne mener selv at hun fik en topplacering i “D55 Motion Elite”. Rasmus fik det hele til at stemme på den sidste dags lange svære åbne bane efter fejlklip på en af de forrige etaper. Blandt andre danskere var der flere flotte præstationer på flere af etaperne - ikke mindst på juniorernes elitesprint i bymidten.


OK Roskildes udsendte

Næste O-ringen finder sted i Norrköping, med 3 etaper i Jursla lige nord for byen (skibakken man ser til venstre fra E4 på vej mod Stockholm) og 2 etaper i Finspång 20 km mod nord. “Kolmårdsterrænnet” som man reklamerer med vil formentlig ligge bedre for danske fødder og selve Kolmårdens Djurpark er et fint udflugtsmål for børnefamilierne.

Se film om O-Ringen Kolmården 2019

Læs mere om O-Ringen. Bemærk at prisen stiger jo tættere man kommer på arrangementet.

Kan du ikke vente er der fine orienteringspodcasts året rundt på : "Radio O-ringen"

Michael Leth Jess


Skærgårdsstemning og +25 grader


Den nordlandske riviera


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     15. september 2018